Nar Yetiştiriciliği, Hastalık ve Zararlıları

Tropik ve subtropik iklim meyvesi olarak bilinmekle birlikte sıcak ve ılıman iklim bölgelerinde de sınırlı bir şekilde yetişebilen narın dünyada ve ülkemizdeki üretim ve tüketim miktarı her geçen gün artmaktadır.
Dünyada giderek artan sağlıklı beslenme bilinci nedeniyle fonksiyonel gıdalar ve bu gıdaların fonksiyonel bileşenleri üzerinde yapılan çalışmalar da artmaktadır.Bu çalışmalar sonucunda narın fonksiyonel gıdalar sınıfında yer alan bir meyve olduğu belirtilmektedir.Bu özelliğininde içermiş olduğu antioksidantlar,polifenolik maddeler ve C vitamini içeriğinden ileri geldiği bildirilmektedir.Çünkü bu bileşiklerin vücutta serbest radikal oluşumunu engelleyerek kanser ve kalp damar hastalıklarını önlemede rolü olduğu, ayrıca bu maddelerin yüksek tansiyonlu hastalarda kan basıncını düşürerek hastalığı önleyici yönde etki gösterdiği de bilinmektedir.Bu çalışmalar doğrultusunda nar, tıbbi bitki olarak ilaç endüstrisi için de önemli bir hammadde durumundadır.
Narın kanser ve kalp damar hastalıklarını önlemede rolü ile tansiyon ve ateş düşürücü etkisi vardır.
Narın bu özelliklerinin ortaya çıkmasının üretim ve tüketim miktarının artmasında büyük payı bulunmaktadır.Ayrıca nar suyunun tansiyon düşürücü etkisi bulunması,genellikle halk arasında ateş düşürücü veya çeşitli içkilerde rahatlatıcı bir katkı maddesi olarak kullanılması,özellikle Avrupa ve Amerika'da dondurma,jöle ve likör yapılması yanında nar tanelerinin pasta ve tatlılarda, meyve salatalarında kullanılması, ekşi narlardan sitrik asit fabrikasyonunda ve sirke yapımında yararlanılması, nar suyu üretiminin bir yan ürünü olan çekirdeklerinin ise,bitkisel yağ ve hayvan yemleri için besin unu elde edilmesinde kullanılması önemini daha da artırmaktadır.

Nar Yetiştiriciliği, Hastalık ve Zararlıları ile ilgili daha detaylı bilgiler için lütfen kataloğu indiriniz.




PDF Dosyaları

» Nar Yetiştiriciliği, Hastalık ve Zararlıları Özellikleri Kataloğu