Biber Yetiştiriciliği, Hastalıkları ve Zararlıları

Biberin anavatanı tropikal Amerika'dır.1493-1494 yıllarında  Kristof Kolomb tarafından İspanya'ya getirilmiş,oradan İngiltere'ye götürülmüş ve oradan da dünyaya yayılmıştır.Türkiye' ye 16. yy'da gelmiştir. Biber Soloneseae familyasından olup ılıman bölgelerde tek yıllık, tropik ülkelerde ise çok yıllık yetiştirilir.Domates,patlıcan,patates ve tütün ile akrabadır.Bu akraba bitkiler münavebede yer almamalıdır. Biberin içerdiği Capsaicin asid acılık (yakıcılık) maddesidir.Capsaicin miktarına göre acı biberler ve tatlı biberler diye genel olarak iki sınıfa ayrılır.Capsaicin,tohumların bağlı bulunduğu meyve duvarında bulunur.

Biber insan beslenmesinde önemli yer tutar.Biber düşük kalorili olup A ve C vitaminlerince zengindir.Sebzelerde ender bulunan P vitaminine ancak biberde rastlanır.P vitamini kan dolaşımını uyarır ve kan basıncını ayarlar.Ayrıca yaşlılığa bağlı göz hastalıkları riskini azaltan Luterin bulunur.Biber sinir,mide ve salgı bezlerini uyararak onların iyi çalışmasını sağlar.İdrar söktürür.Biber suyu sürüldüğünde romatizmaya ve adale ağrısına iyi gelir.İştah açıcıdır ve sindirim sistemini dezenfekte eder.

Biberler kahvaltıda, salatalarda, yemeklerin yanında TAZE olarak, yemeklerin içinde, kızartmalarda,dolmalarda,kebapların yanında, PİŞMİŞ olarak, KONSERVE, SALÇA, TURŞU,  SOS, KETÇAP, SUCUK, TARHANA, PASTIRMA yapımında, hazır çorbaların, çocuk mamalarının yeşil zeytinlerin içinde katkı maddesi olarak , TOZ, PUL, KURUTULARAK, DONDURALARAK ve SANAYİDE (ilaç,boya) kullanılır.

Biber Yetiştiriciliği,Hastalıkları ve Zararlıları ile ilgili daha detaylı bilgiler için lütfen kataloğu indiriniz.




PDF Dosyaları

» Biber Yetiştiriciliği, Hastalıkları ve Zararlıları Özellikleri Kataloğu